N-VA en de strijd tegen de afvalverbrandingsoven

Op 7 oktober 2012

In een gezamenlijke mededeling wensen de N-VA afdelingen van Haacht, Kampenhout, Keerbergen, Herent en Boortmeerbeek te reageren tegen de recente aantijgingen over de rol van Vlaams minister van leefmilieu Philippe Muyters in het dossier van de omstreden afvaloven.

N-VA betreurt dat het gevoelige thema van de afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas wordt misbruikt om politieke lastercampagnes te voeren. Blijkbaar zijn sommigen in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen meer begaan met het stoppen van N-VA dan met het stoppen van de fel betwiste afvaloven. Is er misschien een nieuw actiecomité in de maak met de naam “Stop de N-VA” ? Jammer genoeg wordt er enkel met modder gegooid en heel lichtzinnig omgesprongen met de feiten.

Deze feiten zijn immers ondubbelzinnig. Reeds meer dan 3 maanden geleden gaf minister Muyters een gunstig advies in het kader van het openbaar onderzoek naar het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Kampenhout-Sas dat afvalverwerkingsactiviteiten (en dus ook afvalverbranding) op de plaats waar de oven zou gebouwd worden, zal uitsluiten (zie bijgevoegd advies van 22 juni 2012). Wanneer dit in voege treedt, zal ovenbouwer Recover Energy zijn plannen definitief kunnen opbergen. Muyters is bovendien de eerste en enige Vlaamse minister die zich met dit advies uitdrukkelijk uitspreekt tegen de verbrandingsoven. Waarom wordt er in de lastercampagne met geen woord over dit toch wel cruciale advies gerept?

Ook de herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen in 2010 om ervoor te zorgen dat er in het economisch knooppunt Kampenhout-Sas geen verbrandingsoven komt, was een initiatief van Muyters.

Verder wensen we te benadrukken dat minister Muyters geen enkele bevoegdheid heeft over de lopende bouwvergunningsaanvraag. Die beslissing komt toe aan de gedelegeerd stedenbouwkundig ambtenaar van het Vlaams Gewest. Moest deze in afwachting van de definitieve vaststelling van het PRUP alsnog een bouwvergunning uitreiken, dan kan er naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen gestapt worden om deze beslissing aan te vechten.

Maar zover willen we het niet laten komen. Daarom roepen de N-VA afdelingen van Herent, Haacht, Kampenhout, Keerbergen en Boortmeerbeek de provincie Vlaams-Brabant op om het PRUP Kampenhout-Sas zo snel mogelijk aan de provincieraad voor te leggen, zodanig dat minister Muyters het definitief kan bekrachtigen. Want laat er geen enkele twijfel over bestaan: de afvalverbrandingsoven mag en zal er nooit komen.

Tot slot wil N-VA een oproep doen aan iedereen om in dit heikele dossier de handen in elkaar te slaan, in plaats van elkaar te bekampen en aan politieke stemmingmakerij te doen.

N-VA Haacht
N-VA Kampenhout
N-VA Boortmeerbeek
N-VA Keerbergen
N-VA Herent

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is