Ondertekening Charter voor Biodiversiteit is start van nieuw milieubeleid

Op 6 augustus 2013

Op 7 juli 2013 ondertekenden de gemeente Kampenhout en Natuurpunt in het natuurgebied Torfbroek het Charter voor Biodiversiteit. Het Charter voor Biodiversiteit is een engagementsverklaring tussen de gemeente Kampenhout en Natuurpunt om samen werk te maken van de bescherming en beleving van lokale biodiversiteit.

Oranjetipje op pinksterbloemHet Charter legt de prioriteit bij de meest bedreigde en kwetsbare ecosystemen, met hun leefgebieden en soorten waarvoor onmiddellijk beleidsmaatregelen en acties ter behoud en herstel nodig zijn.

Het samenwerkingsverband structureert zich rond vier pijlers: kennis, communicatie, betrokkenheid en concrete actie. Heel wat individuen en verenigingen zetten zich in Vlaanderen nu al in voor de bescherming van de lokale biologische diversiteit. De gemeente Kampenhout wil hier nu ook concreet werk van maken. Zo engageert het gemeentebestuur zich om onderstaande natuurvriendelijke maatregelen te nemen:

  1. Het inplanten van terreinen met streekeigen planten, alsook het afbouwen van het gebruik van pesticiden en gewasbeschermingsmiddelen;
  2. Het beschermen en onderhouden van trage wegen;
  3. Het voeren van een natuurvriendelijk bermbeleid;
  4. Het promoten en ondersteunen van landschapsmaatregelen;
  5. Het verdedigen van natuurwaarden bij de opmaak van ruimtelijke plannen;
  6. Samen met inwoners en verenigingen specifieke diersoorten beschermen, zoals vleermuizen en amfibieën;
  7. Het promoten van natuurvriendelijke tuinen;
  8. Het voeren van een actief klimaatbeleid;
  9. Het adopteren van bedreigde dier- en plantensoorten zoals de bosorchis en de hazelworm;
  10. Het op elkaar afstemmen van wandel- en fietsroutes.

De ondertekening van het Charter voor Biodiversiteit kwam tot stand na intensief overleg met de milieuadviesraad en de landbouwraad.

Natuurgebieden

Het gemeentebestuur wil samen met Natuurpunt werk maken van de uitbreiding en verweving van de verschillende natuurgebieden op het grondgebied van de gemeente Kampenhout. Momenteel is al 140 ha natuurgebied officieel erkend door de Vlaamse Minister voor Leefmilieu en werd nog eens ruim 60 ha bos waaronder het Steentjesbos, het Weisetterbos en een deel van het Hellebos ter erkenning voorgelegd. De meer dan 200 ha natuurgebied zijn terug te vinden in het Torfbroek (40 ha), het Silsombos (31 ha), het Steentjesbos (42 ha), het Weisetterbos (22 ha) en het Hellebos-Rotbos (67 ha).

Deze natuurgebieden zijn vrij toegankelijk voor het publiek. Wij raden de inwoners van Kampenhout dan ook aan om eens een bezoek te brengen aan deze mooie parels der natuur.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is