U bent hier
Programma 2024
Lees hier ons programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024, thuis in Kampenhout!
Thuis in Kampenhout
“Nederlands blijft enige voertaal in scholen”
- Kampenhoutse scholen hebben jaarlijks meer leerlingen waar Nederlands niet de thuistaal is.
- Samen met scholen sensibiliseren we ouders verder over het belang van de Nederlandse taal op school.
- Dit zowel voor het kind als voor de ouders.
“Nieuwkomers kunnen Nederlands oefenen bij lokale handelaars”
- Handelaars die een zaak starten in Kampenhout, spreken Nederlands.
- Via een campagne met de handelaars zetten we anderstaligen aan om het Nederlands te oefenen wanneer ze boodschappen doen.
- We voorzien folders bij vastgoedmakelaars en notarissen die uitleggen aan anderstalige nieuwkomers waarom de Nederlandse taal in Kampenhout zo belangrijk is.
“Als gemeente staan we open voor buitenlandse nieuwkomers”
- Niet langer een stedelijk fenomeen, nu ook in kleinere gemeentes.
- Afspraken maken en doelstellingen stellen (leren van de taal, werk zoeken, deelnemen aan de samenleving).
- Intensieve begeleiding van buitenlandse nieuwkomers door de gemeente aan de hand van een stappenplan (vinger aan de pols houden).
Veiligheid
Een veilige gemeente is de basis van een gemeente in vorm. We denken hierbij al snel aan de lokale politie, maar ook aan de collectieve verantwoordelijkheid van inwoners en het gemeentebestuur. Het sluitstuk van een veilige gemeente zijn haar inwoners. Zij zijn het vaakst aanwezig op onze straten en pleinen en kunnen dus ook het meeste zien of doen. Als lokaal bestuur kan je op gerichte manier de nodige burgerzin ondersteunen.
“De gemeente is de lijm tussen haar inwoners en de lokale politie.”
- We blijven investeren in buurtinformatienetwerken. Hierdoor brengen we buurtbewoners en politie pijlsnel met elkaar in contact wanneer er een inbraak of een verdachte situatie wordt gemeld.
- Via regelmatige bijeenkomsten en trainingen vergroten we de betrokkenheid en zorgen we dat iedereen weet wat te doen in veiligheidssituaties.
- De gemeente steunt de politie wanneer deze via acties in contact wil staan met de inwoners via sociale media, website en magazines.
“Een vrijwilligerskorps kan hét verschil maken bij rampen of intensieve gebeurtenissen”
- We richten een vrijwilligerskorps op dat hulpdiensten kan bijstaan.
- Dit korps kan worden ingeschakeld bij noodsituaties wanneer hulpdiensten niet voldoende man- en vrouwkracht hebben.
- Denk maar aan natuurrampen, de covidcrisis of zware verkeersincidenten.
“Verkeersveiligheid is in een gemeente met twee steenwegen een prioriteit.”
- We passen de uurregeling van de straatverlichting aan op basis van de feedback van onze inwoners. Er is voldoende licht op openbare plaatsen en donkere doorgangen.
- We evalueren de trajectcontroles en flitspalen. Deze dienen om de verkeersveiligheid te verbeteren en mogen geen melkkoe zijn van de gemeente.
- We monitoren regelmatig de verkeerssituaties en nemen proactief maatregelen om te snel rijden en onveilig verkeersgedrag tegen te gaan
Betaalbaar wonen
Een betaalbaar woningaanbod aanbieden wordt de komende jaren een belangrijke uitdaging. Zowel op de koop- als huurmarkt wordt het steeds moeilijker om een woning te vinden.
“We realiseren betaalbare woningen zodat inwoners niet hoeven te vertrekken”
- Woningen kopen en huren in Kampenhout wordt duurder. Onbetaalbaar voor sommigen.
- De gemeente kan gronden verkavelen en deze met een korting verkopen aan eigen inwoners.
- Dit uiteraard met de nodige voorwaarden (enige eigen woning, bouwverplichting, blijven wonen in Kampenhout gedurende een periode).
“Woningen worden te duur, zeker voor alleenstaanden, jonge koppels of inwoners met een laag inkomen”
- Iedere inwoner moet een kwaliteitsvol en betaalbaar dak boven het hoofd hebben, op maat van zijn behoefte.
- We blijven renovaties van woningen stimuleren. Via een centraal loket kunnen inwoners snel verder geholpen worden bij vragen over bouwen, verbouwen en energie.
- De gemeente ziet toe op een voldoende aanbod aan kleinere en goed bereikbare woningen.
“Inwoners van onze gemeente die recht hebben op een sociale woning moeten soms te lang wachten”
- Bij de realisatie van sociale woningbouwprojecten houden we rekening met de sociale draagkracht van de directe buurt en de hele gemeente.
- Bij toewijzing van een sociale woning wordt rekening gehouden met de lokale binding. We zitten hiervoor samen met de sociale huisvestingsmaatschappijen.
- Wie een sociale woning huurt, heeft heel wat rechten, maar ook een aantal plichten. De woonmaatschappij kijkt strik toe op de verplichting tot inschrijving bij VDAB en de kennis van de Nederlandse taal.
Welzijn
Onze gemeente is klaar voor een Welzijnshuis. Dit is een dienstencentrum dat digitaal en fysiek vlot bereikbaar is en waar dienstverlening via het loket centraal staat. Via verschillende campagnes wordt er doorheen het jaar gewerkt rond de verschillende problemen die in onze gemeente voorkomen. Zo maken we deze bespreekbaar en werken we drempelverlagend.
“Problemen in Kampenhout worden niet steeds benoemd. Dit zorgt er voor dat inwoners niet snel de stap naar een sociale dienst zetten”
- Er komt een jaarlijkse sensibiliseringscampagne rond armoede. Inwoners kunnen terecht bij de gemeente om hun situatie te bespreken.
- Er komt een jaarlijkse campagne rond éénzaamheid. Er worden vrijwilligers ingezet om de strijd tegen eenzaamheid aan te gaan.
- Openbare gebouwen moeten beter voorzien worden voor mindervaliden. Er moeten meer armleuningen, bredere deuren en liften zijn.
“Plaatsen in een rusthuis worden alsmaar schaarser en de wachttijden lopen op. Dit zorgt er voor dat niet iedereen kan worden opgevangen”
- We zetten in op een beleid waarbij ouderen zo lang als mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.
- We doen een jaarlijkse campagne waarbij thuis blijven wonen en aanpassingen aan de woning en in het netwerk van inwoners centraal staat.
- We verhogen de premie voor mantelzorgers.
“Op een sterretjesweide heb je als ouder of nabestaande de ruimte om je stilgeboren kindje of sterrenkindje te herdenken”
- Alle gemeentelijke begraafplaatsen worden voorzien van een sterretjesweide
- We openen een sterrenregister voor de registratie van stilgeboren kindjes.
Economie en middenstand
Kanpenhout is een ondernemende gemeente. Het is mede dankzij de risico’s die onze ondernemers nemen dat Kampenhout een welvarende gemeente is. Zij zorgen voor welvaart en werkgelegenheid. We houden procedures eenvoudig en creëren een klimaat dat ondernemers laat doen waar ze goed in zijn, namelijk ondernemen.
“Veel inwoners van Kampenhout dromen van een levendige dorpskern. Toch situeert de handel zich rond onze twee steenwegen”
- Kleinschalige handel en horeca aantrekken in het centrum is alleen mogelijk wanneer het centrum aantrekkelijker wordt gemaakt (heraanleg gemeenteplein).
- De dorpskern moet vlot bereikbaar zijn voor iedereen. Daarom is een parking net buiten het centrum nodig voor auto’s en fietsen.
- Er komt een mobiliteitsplan dat alle vormen van mobiliteit samenbrengt (openbaar vervoer, auto’s, fietsen, voetgangers, deelauto’s). Dit wordt visueel gemaakt voor bezoekers door borden en wordt aangeprezen op de website van de gemeente.
- We blijven uitbreiding van grotere handelszaken rond de steenwegen stimuleren op bedrijventerreinen.
“De belastingen voor zelfstandigen zijn in Kampenhout niet eerlijk verdeeld”
- We brengen de efficiëntiewinst van onze ondernemers in kaart.
- Kleine handelaars betalen momenteel even veel belasting als grote handelaars. Dit systeem moet herbekeken worden, zodat starters en kleinere handelszaken gestimuleerd worden om te groeien.
- Er komt een afschaffing van de algemene gemeentebelasting voor bedrijven en gezinnen.
“De gemeente moet een hub zijn voor handelaars in communicatie onderling en naar de inwoners”
- Er komt een centraal aanspreekpunt voor zelfstandigen binnen de gemeente waar zij terecht kunnen met al hun vragen. Via registratie kan er vlot gecommuniceerd worden over werkzaamheden in onze gemeente.
- Op festiviteiten benadert de gemeente actief de horecazaken om te voorzien in drank- en eetgelegenheden. De gemeente voorziet zelf geen drank- en eetgelegenheden.
- Er worden initiatieven georganiseerd (handels-/jobbeurs, netwerkevenement en nacht van de middenstand) om handelaars onderling en inwoners met elkaar in contact te brengen.
Goed bestuur en financiën
De N-VA staat voor een verstandig Lokaal bestuur dat de belangen van al haar inwoners centraal stelt, dus geen twee maten en gewichten.
N-VA staat voor verantwoordelijk financieel beheer. Door te zorgen voor een gezonde financiële situatie, kan de gemeente blijven investeren in belangrijke projecten en waar het kan kijken we ook om de belastingen te verlagen. De gelden waarmee de gemeente beleid voert komen van de inwoners en de ondernemers. Beleidsmakers moeten zich hier bewust van zijn en streven naar een correcte dienstverlening tegen de juiste prijs.
“Inwoners voelen de stijgingen van de prijzen in de winkel. Ook de gemeente moet haar steentje bijdragen in het versterken van de koopkracht.”
- We verlagen de belastingen als de uitgaven dit toelaten. We gaan geen schuldenput creëren op kap van de toekomstige belastingbetalers.
- We organiseren aan het begin van de legislatuur uitgaventoetsen. We lijsten elke (significante) uitgave, subsidie en premie op en toetsen die aan het oorspronkelijke doel. Zo kunnen we bij het opstellen van het nieuwe meerjarenplan elke euro zo efficiënt en effectief mogelijk besteden.
- Subsidies en projecten worden niet altijd even eerlijk toegekend. Dit moet herbekeken worden zodat iedere vereniging kan worden verder geholpen.
Omgeving
Kampenhout heeft nog verschillende openruimtegebieden. De laatste jaren verdwijnen die echter als sneeuw voor de zon. De N-VA verzet zich tegen het volbouwen van de laatste resten openruimte en wil die behouden voor landbouw en natuur.
“Landbouw en natuur worden door de media opgedragen als twee tegen- gestelden. Dit terwijl ze vaak dezelfde doelen nastreven”
- Het Herbevestigd Agrarisch Gebied moet gebruikt worden voor landbouwdoeleinden.
- Kampenhout is rijk bedeeld met mooie natuurgebieden. Zo behoren het Steentjesbos, het Hellebos, het Silsombos, het Weisetterbos en het Torfbroek tot de mooiste natuurgebieden in Vlaanderen.
- Bebouwing en industrialisering zijn niet aan de orde in landbouw- en natuurgebied. De gemeente neemt hier een duidelijk standpunt in.
“Inwoners van Kampenhout zoeken graag groene plekken op. Deze moeten voor iedereen beschikbaar zijn”
- Het rioleringsnetwerk wordt actief verder uitgebouwd om op termijn geen afvalwater in de waterlopen te laten terecht komen.
- Trage wegen blijven gepromoot worden voor gebruik door onze inwoners. Verplaatsing ervan bij noodzaak moet mogelijk blijven.
- De dorpskernen worden onthard (meer zachte bodems in plaats van gebruik voor voertuigen) en worden hierdoor aantrekkelijker gemaakt voor bezoekers.
Vrijetijd
N-VA Kampenhout wil een uitgebreid investeringsplan opstellen voor jeugdinfrastructuur. De focus leggen we op kwaliteit, veiligheidsvoorschriften en duurzaamheid. Om jongeren alle ruimte te geven om te ontspannen, moeten we, als gemeente, blijven investeren in onze jeugdinfrastructuur en genoeg open ruimte voorzien waar jongeren terecht kunnen.
We willen inzetten op cultuur. Niet alleen om de inwoners van Kampenhout de huidige culturele activiteiten verder te kunnen aan bieden, maar ook om het bestaande cultuuraanbod in Kampenhout nog verder uit te breiden.
N-VA Kampenhout wenst sterk in te zetten op sport. Zodoende willen we iedereen de mogelijkheid geven om te kunnen bewegen en sporten. Dit van jong tot oud, van beginneling tot topsporter. Het is onze ambitie, om elke bewoner de mogelijkheid te geven om kwaliteitsvol en betaalbaar te kunnen sporten en te bewegen in Kampenhout.
“Onze jongeren moeten meer vrije en toegankelijke ruimtes beschikbaar hebben om te zitten, te spelen, te sporten en samen te komen”
- Er komt één grote recreatieruimte voor alle leeftijden met bijvoorbeeld een outdoor fitness, een skatepark en een grote speeltuin. Lokale speelpleintjes worden beter onderhouden.
- Problematiek van scoutslokalen in Berg en Nederokkerzeel wordt door de gemeente actief opgenomen.
- Vanzelfsprekend houden we hierbij rekening met bereikbaarheid, het kostenplaatje en de buurtbewoners.
“Het aanbod van cultuur moet omhoog en moet meer in de picture worden gezet”
- Verhoging totaalbudget voor Cultuurverenigingen tot € 50.000 euro.
- Groter aanbod in cultuurzaal “De Krop”.
- Jaarlijkse feesten rond cultuur met kunstproject, poëziebanken en wedstrijd.
“Sporten in Kampenhout is te veel clubgebonden. Wie graag op zichzelf sport of slechts enkele keren kan eigenlijk nergens terecht”
- Sportzalen en -terreinen worden ter beschikking gesteld van inwoners die niet bij een club zijn aangesloten. Zo kan iedereen met zijn kind een balletje gaan trappen in de sportzaal.
- Alle sporttakken zijn gelijkwaardig. Er moet meer geïnvesteerd worden in kleine sporten zodat ze kunnen groeien.
- Samenwerkingsverband tussen scholen en sportclubs stimuleren zodat terreinen en zalen optimaal benut worden tijdens schooluren.
Mobiliteit
Kampenhout wordt doorkruist door twee gewestwegen. Daardoor wordt de gemeente onvermijdelijk geconfronteerd met druk verkeer en het onaangename sluipverkeer. We kunnen onmogelijk al onze landelijke wegen afsluiten want de Kampenhoutse burger moet zich ook nog kunnen verplaatsen.
Daarom moet verkeersveiligheid onze topprioriteit zijn op het vlak van mobiliteit. We moeten investeren in een veilige infrastructuur: meer en betere fietspaden, aangepaste schoolomgevingen en een weginrichting die aangepast is aan het verkeer.
“Er worden te veel boetes gegeven op plekken die eigenlijk niet gevaarlijk zijn. Dit spijst de kas maar maakt de burger niet gelukkig”
- Er wordt met politie een handhavingsbeleid uitgewerkt met plekken die gevaarlijk zijn.
- We controleren op snelheid, maar ook daar waar foutparkeren het zicht belemmert, of in de buurt van een school. Geen pestboetes, wel handhaving.
- We zetten in samenwerking met de lokale middenstand of lokale scholen acties op om fietsers in de bloemetjes te zetten via bijvoorbeeld spaarkaarten.
- Vrachtverkeer boven 3,5ton enkel toelaten door onze gemeente voor lokale leveringen, uitgezonderd bussen en landbouwvoertuigen. Deze regel dan ook streng handhaven.
“Het aantal fietspaden en de kwaliteit er van wordt verhoogd”
- Fietspaden mogen niet bezet worden door wagens die parkeren. Hierop wordt een nultolerantie toegepast.
- De aanleg van fietspaden moet een versnelling hoger gaan. Zo gaan we er alles aan doen om het al lang gevraagde fietspad in de Neerstraat te Nederokkerzeel te realiseren.
- Sommige fietspaden zijn aan vervanging toe. De fietspaden langs de Perksesteenweg zijn aangelegd in de jaren 70 van de vorige eeuw.
“Meten is weten: als lokaal bestuur brengen we de verkeersstromen correct in kaart”
- Met deze data kunnen we in samenwerking met de beheerder van de gewestwegen, de politiezone en de burgers een up to date mobiliteitsplan opstellen en bij te houden.
- Op basis daarvan kunnen gerichte ingrepen op maat genomen worden. Beslissingen nemen we op basis van data en niet op basis van perceptie. We ontmoedigen sluipverkeer in samenspraak met bewoners en handelaars.
- Samen stellen we de probleempunten vast en werken we naar een oplossing.